Odense-Blendin-Logo-SOdense-Blendin-Logo-SOdense-Blendin-Logo-SOdense-Blendin-Logo-S
  • GUIDES
  • BLENDEREN
  • VI ANBEFALER
  • OM OS
  • KONTAKT
  • STØTTET AF
Pandemi og eksamensprojekt: Sådan skriver man en afsluttende eksamen under Corona
Babydrømme under uddannelse

A Cobbletone Street In Odense with Coloured Houses

 

Studerende og boligkøb


 
Et boligkøb kan for mange unge og studerende virke som en bedrift, der befinder sig langt ude i fremtiden. Men behøver den overhovedet at ligge så langt væk fra virkeligheden? Er det muligt at købe bolig som studerende og stadig have råd til at kunne leve et studieliv med plads til spontane caféture eller øl på den lokale bodega? Svaret er ja! Blend in har nemlig taget en snak med Nicolai Busch og Oliver Denard, som hver især står henholdsvis før og efter et boligkøb som studerende. De understreger blandt andet, at god forberedelse og et klart overblik over sin økonomi er et springbræt til at springe ud i boligverden under sit studie. Desuden står bankerne klar til at give en hjælpende hånd med. Det forklarer Kasper Hyldgaard Lynge, der er kunderådgiver i Sparekassen Kronjylland. Her kan din bankrådgiver nemlig være med til at give dig et godt indblik i, hvad der skal til for, at dine drømme om et boligkøb kan lade sig gøre.

 
Oliver profil

Oliver Denard

Oliver er 24 år og købte sin nuværende lejlighed for et år tilbage, imens han dengang læste til bygningskonstruktør på VIA i Aarhus. Han har derfor været igennem hele processen af et boligkøb og har flere gode råd og fif til kommende studerende, som går med lignende boligtanker.

 
IMG_E9047

Nicolai Busch

Nicolai er 22 år og har længe tænkt over, hvad bruger han sine penge på. Han er på udkig efter en ejerlejlighed eller andelsbolig, som kan rumme ham og en roomie. Nicolai studerer HA på engelsk på BSS på 2. semester og er i gang med at finde et relevant studiejob for at kunne skabe et større økonomisk råderum.
 
Hvorfor vil eller ville du gerne købe en bolig?

Oliver: Det var i første omgang min boligsituation. Jeg boede med nogle kammerater fra gymnasiet, og de skulle flytte sammen med deres kærester. De meldte det ud i god tid, og jeg havde samtidig godt og vel et år tilbage af mit studie. Her gik mine tanker så på, at der var et år tilbage af studiet, så skulle jeg vælge at finde et værelse, eller skulle jeg prøve at være lidt mere fremsynet? Det var faktisk min mor der i første omgang sagde: “Hvorfor køber du ikke bare noget?” Jeg synes jo ikke, at det var “bare” at skulle købe noget, men så begyndte jeg at undersøge sagerne.

Nicolai: Når man flytter hjemmefra, skal man jo typisk til at betale husleje et sted, og det er jo egentlig penge, der forsvinder ud i det blå. Det er den ene ting, der gør, at jeg går med overvejelserne om at kunne bruge de penge på noget, der på en måde mere ryger til mig selv. Jeg vil få pengene igen på en måde på længere sigt. Derudover kunne det også være rart at få sit helt eget, så jeg kan gøre præcis, hvad jeg vil, altså indretningsmæssigt. Jeg kan brække et køkken ned og smække et nyt op og få det, som jeg godt kunne tænke mig. Jeg er ikke bundet af nogle retningslinjer, som jeg eksempelvis kan være i en lejebolig.
 

Hvad har du gjort eller gjorde du dig af tanker i forbindelse med dit boligkøb?

Oliver: Til at starte med satte jeg mig ned og tog min nuværende økonomi fra ende til anden: Hvad har jeg af faste udgifter, hvad sætter jeg til side til at have til rådighed til tant, fjas, øl osv. Hvordan vil det så potentielt se ud, hvis jeg købte en lejlighed med udgifter og det ene og det andet. Hvad skulle jeg ligge i udbetaling som minimum. Det var egentlig det, jeg fremlagde for min bankrådgiver. Jeg tænkte også rent fremadrettet: Hvis jeg skulle komme til at sidde i det stramt økonomisk, ville jeg gerne have en lejlighed, der havde mulighed for at blive gjort delevenlig. Jo flere muligheder desto bedre. Så jeg skabte altså et økonomisk overblik og gjorde mit forarbejde, inden jeg gik i banken. Det tror jeg også, at det viser et eller andet. Det siges jo, at det er en god idé at være gode venner med sin bankrådgiver, og det tog jeg virkelig til mig der.

Nicolai: Først og fremmest skal jeg have fundet et studierelevant arbejde, så jeg kan få nogle flere penge mellem hænderne. Jeg har dog også tænkt meget på, at hvis jeg får en roomie ind i lejligheden, kan denne person være med til at betale nogle af udgifterne til lejen, som jeg kan bruge til at finansiere lånet, da det naturligvis vil være mig, der ejer lejligheden. Det er selvfølgelig en stor ting at gå til banken og låne en hel del penge, så det betyder meget for mig at have snakket meget med for eksempel mine forældre om det her, og om hvordan de synes, jeg skal gøre det.

 
Hvordan kom du i gang med dit boligkøb? Hvad var det første step i processen?

Oliver: Jeg begyndte først at læse på, hvordan det med ejerbolig egentlig fungerer, hvordan lånetyperne er osv. Hvis jeg skal tage den kronologisk, gik jeg først min egen økonomi grundig igennem for at finde ud af, om tingene overhovedet kunne lade sig gøre. Derefter tog jeg hen og snakkede med min bankrådgiver. Her fremlagde jeg så, hvordan jeg kunne forestille mig, at min økonomi ville se ud, når jeg var færdiguddannet. Derefter kom jeg i nogle køberkartoteker, og her fik jeg mails, når der var nogle boliger inde for min kategori, der matchede mine ønsker og behov i forhold til prisleje, størrelse osv. Det var boliger hos de forskellige ejendomsmæglerkæder, men som regel har de forskellige banker nogle aftaler med specifikke ejendomsmæglerkæder, så det var derfor de mæglere var tilgængelige ved mig.

 

“Hvis du som studerende overvejer et boligkøb, er det min anbefaling, at du har en god opsparing og et studiejob til at supplere din SU. Derudover bør du snart være færdig med din uddannelse, så du i nærmeste fremtid kan få en god stabil indkomst.” - Kasper Hyldgaard Lynge, kunderådgiver Sparekassen Kronjylland


 
IMG_9356 (1)

 
IMG_9352
 
Hvordan oplever eller oplevede du samarbejdet med din bank?

Oliver: Det gik meget glidende. De var rigtig søde til at guide mig igennem det hele. Jeg lagde lidt kortene på bordet og sagde det, som det var, at jeg ingen erfaringer havde med boligkøb før. Jeg havde dog også hele tiden det in mente, at det jo ikke kun var for mig. Banken tjener også penge på deres kunders boligkøb, så de er jo også interesseret i, at få nogle unge til at blive i banken i et stykke tid. Det var meget dynamisk på det punkt. Jeg gjorde det også klart for dem: I må også kunne gøre noget for mig her.

Nicolai: Min bank har været meget hjælpsomme indtil videre, og der er jo også meget gang i boligmarkedet lige nu. Derfor forsikrer de mig også om, at når der er så meget gang i boligmarkedet, så behøver jeg heller ikke lige at sige ja til det første og det bedste. Det kan være meget stressende, når en lejlighed kun er til salg i for eksempel fem dage. På den måde er de gode til at få mig til at tage den her kæmpe beslutning med fuldstændig ro.

 
Hvad erfarer eller erfarede du er vigtigt at være opmærksom på i forbindelse med at skulle i gang med et boligkøb?

Oliver: Det er en god idé at få set standen af lejligheden an. Du skal jo være opmærksom på, at ejendomsmægleren er sælgers mand, så de vil jo gerne have det solgt. Du skal derfor ikke være for blåøjet. Jeg havde en boligrådgiver tilknyttet, og det betalte jeg nogle penge for, men det stillede også en vis garanti. Han sørgede for at få læst alle de kontraktuelle forhold og alt det juramæssige igennem, derefter sendte han de punkter til mig, som han var i tvivl om, og ellers sagde han god for det. Derfor følte jeg mig mere sikker, og at jeg ikke sad med aben, eller hvad man kan sige, i sidste ende. Det erfarede jeg i hvert fald, at det er de penge værd at anskaffe sig en boligrådgiver. Det er ligesom at købe en forsikring på en måde.

Nicolai: Efter at jeg er flyttet hjemmefra har jeg lært min økonomi at kende. En ting er, at jeg skal have nok til mig selv, men nu kommer der også til at være en bankrådgiver, der kigger min økonomi igennem. Derfor ved jeg, at det er vigtigt, at jeg har et overblik over min økonomi, så min bankrådgiver kan se, at jeg mener mine tanker om et boligkøb alvorligt, og at jeg har økonomien i orden til det.

 
Hvad har overrasket dig mest i hele købsprocessen?

Oliver: Jeg blev super overrasket over, hvor hurtigt sådan et boligkøb går. Lige pludselig havde jeg fundet én lejlighed, som jeg gerne ville kigge på, og pludselig var der alle mulige andre, som også havde kigget på den. Jeg måtte slå til, og lige pludselig var der underskrevet en købsaftale. Du sidder altså det ene øjeblik og tænker, at det her bliver da spændende, og det næste øjeblik sidder du og læser papirer igennem på den lejlighed, du er ved at købe.

Nicolai: Noget af det der har overrasker mig mest er, hvor vigtigt en boligrådgiver er. Det er rart at vide på forhånd, at en boligrådgiver er for køberens beskyttelse. Derudover er det også vigtigt med en bankrådgiver, der kan fortælle, hvor meget du selv skal stille med, hvor meget du kan låne osv. Det kommer selvfølgelig automatisk hen af vejen, når du går i banken for at høre, hvad de kan tilbyde en, men det er betryggende at vide på forhånd, at det er sådan, det forløber sig i banken.

 
IMG_9340
IMG_9335

 

"Hvis du går med boligkøb i tankerne, bør du snakke med din bank, så der kan blive kigget på lige netop din situation. Hvis det viser sig, at et boligkøb ikke kan lade sig gøre nu og her, bør din bankrådgiver give dig et godt indblik i, hvad der skal til for, at det kan lade sig gøre. Så ved du, hvad du skal arbejde dig hen imod.” - Kasper Hyldgaard Lynge, kunderådgiver Sparekassen Kronjylland


 
Hvad er dit bedste råd til andre studerende, som går med lignende boligtanker?

Oliver: Den aller største anbefaling er nok, at du skal huske at gøre dit forarbejde. Sådan kan du finde ud af, hvad der er muligt. Det ville være træls at køre af en sti og så finde ud af, at det ikke kan lade sig gøre. Derudover skal du også huske på: Hvor intet vover, intet vinder. Det skader ikke at snakke med sin bank. Jeg havde egentlig ikke regnet med, at det kunne lade sig gøre, fordi jeg var studerende. Du skal dog huske på, at det er ganske uforpligtende at få en sludder med din bank. Hvis du samtidig gør dit forarbejde, kan der være større chance for, at det bærer frugt.

Nicolai: Udover at det er vigtigt at anskaffe sig en boligrådgiver, så er mit bedste råd, at du bare skal gå ud og få nogle fremvisninger. På den måde kan du bedre finde ud af, hvad du egentlig godt kunne tænke dig. Jeg havde da selv en drøm om en stor, lækker lejlighed på Frederiksbjerg med stuk i loftet og hele molevitten, men når du så kommer ud og ser priserne, bliver du hurtigt bevidst om, hvad du reelt set har råd til at købe. Det er fair nok at få en fremvisning og sige nej. Få set en masse, så finder du både ud af, hvad du rigtig godt kunne tænke dig, og hvad du måske ikke behøver. Få på plads, hvad du prioriterer højest, om det så er en altan, opvaskemaskine eller noget helt tredje. Det synes jeg også er virkelig vigtigt at lære.

 

“Hvis en bank siger nej til et boligkøb, så husk, at det ikke er for at genere dig, men for at undgå, at du sætter dig i en situation, du ikke har råd til - en uoverskuelig stor gæld er ikke sjov.” - Kasper Hyldgaard Lynge, kunderådgiver Sparekassen Kronjylland


Del

Læs mere

Babydrømme under uddannelse


Læs mere

Pandemi og eksamensprojekt: Sådan skriver man en afsluttende eksamen under Corona


Læs mere

5 fede sci-fi-film, der får dig til at glemme alt om Corona


Læs mere
The Kitchen, Nørrebrogade 44
8000 Aarhus
Danmark

Kontakt os: kontakt@prdblodense.wpengine.com
  • Facebook
  • Instagram
Aarhus Blendin ©2020 | Site by FXA